Introducció al so digital

Introducció al so digital

WAV, d'wav, és el format per emmagatzemar so en arxius desenvolupat en comú per Microsoft i IBM.
El suport per a arxius WAV va ser construït el Windows 95, el que el va fer estàndard de fet per a arxius de so en PC.
Els arxius de so WAV acaben amb l'extensió .wav i es poden reproduir amb gairebé totes les aplicacions Windows que suporten so.
extensió d'arxiu CDA és un format de dades conegut com a CD Audio Track Accés directe. Arxius CDA són petites (44 bytes) Arxiu virtual creada pel pilot de Microsoft Windows CD per a cada pista d'un CD d'àudio. Contenen informació d'indexació com ara temps de la pista,

MP3 és l'abreviatura de Motion Picture Experts Group, (grup d'experts de la pel·lícula) i és un format d'arxiu de so que té una alta qualitat i amb una mida molt reduït. Un MP3 ocupa la desena part d'espai d'un arxiu tradional o (CD normal).
Exemple: Si una cançó en format WAV de 36MB indicant-lo a format MP3 quedaria de 3 mg i la qualitat d'àudio és gairebé idèntica a l'original, és a dir, si un CD normal dura 1hr. aproximadament, tenint en compte que li poden cabre 20 cançons amb durada de 5 minuts a un MP3 li caben 12 hores de durada.

WMA en arxius amb .wma extensió, significa Windows Media Audio, una tecnologia de compressió de dades d'àudio àmpliament conegut i utilitzat en l'actualitat. Extensió d'arxiu WMA va ser utilitzat per Windows Media Player en el reconeixement d'arxius d'àudio.

Ogg és un format contenidor multimèdia, desenvolupat per la Fundació Xiph.org i és el format nadiu per als còdecs multimèdia que també desenvolupa Xiph.org.







Diferències entre sistemes de so surround 5.1 i 7.1
El so surround 5.1 té 6 canals de so, i per tant 6 parlants. Inclou un altaveu central, un subwoofer (per a efectes de baixa freqüència, com explosions), altaveus frontals esquerre i dret, i altaveus del darrere esquerre i dret. Per contra, el 7.1 té 8 canals de so. Utilitza els mateixos 6 altaveus anteriors esmentats, més dos altaveus laterals addicionals. Aquests s'agreguen més profunditat a l'experiència de so.

El sistema 7.1 es pot aconseguir usandoaudio Dolby TrueHD o DTS-HD Master. Aquests es consideren "àudio sense pèrdua", idèntics a l'original de l'estudi de cinema. No obstant això, el so envoltant 5.1 s'aconsegueix conDolby Digital o DTS. DTS fa servir menys compressió però també és menys comú que Dolby Digital.
A causa de l'anterior, la qualitat de so difereix entre tots dos. El 5.1 ofereix un so envoltant estàndard, mentre que el 7.1 atorga més profunditat i precisió.
Els preus dels sistemes surround 7.1 són gairebé sempre superiors als de 5.1; així siguin del mateix fabricant en la mateixa classe. Però hi ha una gran variació en els preus segons es variï de fabricant. Per al sistema 5.1 hi ha un rang aproximat de $ 80 a $ 1500. Per la seva banda, els preus dels altaveus 7.1 oscil·len entre $ 260 a milers de dòlars.

5.1 és l'estàndard de la indústria i l'utilitzen la majoria dels DVD i discos Blu-ray, així com també HDTV i videojocs. Inlusive, és el sistema de so més comuna a les sales de cinema. Tot i això, des de fa un temps cap aquí, la majoria dels reproductors de Blu-ray són compatibles amb el so 7.1, igual que consoles com la PS3. Així doncs, la majoria dels DVD, discs Blu-ray i jocs encara es produeixen utilitzant només àudio 5.1, però també s'està llançant un nombre cada vegada més gran de discos Blu-ray amb so 7.1.



- Quin dels dos sistemes és millor per instal·lar-lo a casa?   Per què?
El 5.1, lla que la matxoria de coses encara no es llancen el so 7.1

Comentarios